Intressant.

Hittade en intressant artikel rörande OCD när jag sökte på "tvivelsjukan" som tvångssyndrom tidigare kallades för. Den är visserligen inte ny, men likväl väldigt intressant och aktuell. Den tar tillexempel upp att det är många som skäms över sina tvångkänslor, olika behandlingsmetoder och förklarar på ett väldigt pedagogiskt sätt vad tvångssyndrom är för något.

Att aldrig vara säker

Tänk dig att du är ute och kör bil, och allt är frid och fröjd. Plötsligt dyker det upp en obehaglig tanke: Hur var det egentligen på övergångsstället i korsningen du körde igenom.

Är du alldeles säker på att du inte körde på någon? Men, tänker du, man kan väl inte ramma någon utan att märka det? Eller kan man det? För säkerhets skull kanske du borde se efter. Och så vänder du tillbaka och ser förstås ingenting, allt är i sin ordning. Lättad vänder du bilen igen, men efter en stund börjar den otäcka tanken gnaga igen. Starka bilder av sargade, lemlästade kroppar dyker upp i ditt inre: Tänk om du inte såg efter tillräckligt noga? Bäst att fara tillbaka en gång till, sista gången nu.



Ni kan läsa den här:

http://www.fof.se/tidning/2006/3/tvang-den-hemliga-tvivelsjukan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback